Een woning/gebouw wordt als langdurig leegstaand beschouwt als ze een periode van 12 opeenvolgende maanden niet wordt gebruikt volgens de functie. Ook nieuwbouw woningen/gebouwen kunnen worden opgenomen als ze 7 jaar na afgifte van de omgevingsvergunning niet in gebruik zijn volgens hun functie.
Woningen/gebouwen die volgens een andere functie worden gebruikt, worden aanzien als leegstaand!
Voor elke ander gebruik dan vermeld in de omgevingsvergunning, dient er een functiewijziging te worden aangevraagd. Ook indien er geen omgevingsvergunning nodig is voor de aanpassingswerken. Hiervoor dien je je te richten tot de dienst Ruimtelijke ordening van jouw gemeente. Enkel voor functies complementair aan het wonen kan onder voorwaarden een vrijstelling van de vergunningsplicht gelden.
Indien de gemeente jouw gebouw/woning opneemt in het leegstandsregister ontvang je een administratieve akte en een beschrijvend verslag met de vermelding van de indicaties die de leegstand staven. De datum van de akte is de datum van de opname in het register. Deze datum is van belang voor het aanvragen van vrijstellingen.
Als er een vermoeden is dat de woning niet wordt bewoond ondanks inschrijving in het bevolkingsregister kan het zijn dat je wordt uitgeschreven als blijkt dat je sinds meer dan 6 maanden ononderbroken afwezig bent op je hoofdverblijfplaats. Wat uiteindelijk kan leiden tot een opname in het leegstandsregister.
Als je tijdelijk (meer dan 3 maanden) buiten de gemeente verblijft waar je domicilie staat, moet je dit melden aan de dienst Burgerzaken. Je domicilie blijft dan ongewijzigd. Een tijdelijke afwezigheid mag niet langer duren 1 jaar en kan slechts éénmalig worden verlengd. De maximale duur bedraagt bijgevolg 2 jaar.
De voorwaarden voor de duur en de verlenging zijn niet van toepassing op iedereen. Meer info over uitzonderingen
Je kan in beroep gaan tegen de opname in het leegstandsregister. Een beroep indienen tegen opname in de gemeentelijke leegstandsinventaris doe je via een aangetekend schrijven of afgifte tegen ontvangstbewijs, gericht aan het College van burgemeester en schepenen van jouw gemeente. Dit moet gebeuren binnen een termijn van 30 dagen.
Het beroepschrift moet ondertekend zijn en minstens het volgende bevatten:
- identiteit en adres van de indiener,
- vermelding van het nummer van de administratieve akte en het adres van het gebouw of de woning waarop het beroep betrekking heeft
- en de bewijsstukken die aantonen dat de opname ten onrechte is gebeurd.
Een beroep kan enkel door derden worden ingediend indien de persoon een schriftelijke machtiging tot vertegenwoordiging mee aanlevert of is ingeschreven aan de balie als advocaat of advocaat-stagiair.
Het beroep is alleen ontvankelijk indien:
- het tijdig wordt ingediend
- beroepschrift uitgaat van eigenaar of zijn vertegenwoordiger
- ondertekend is
Om een schrapping te bekomen moet de woning/het gebouw gedurende tenminste 6 opeenvolgende maanden in gebruik zijn overeenkomstig zijn functie. Het effectief gebruik zal blijken uit een inschrijving in het bevolkingsregister of een onderzoek ter plaatse. In geval van sloop zal er een formulier 'einde der werken' of uittreksel van het kadaster als bewijsstuk gevraagd worden.
Het verzoek moet gericht worden aan jouw gemeente, via brief, elektronische post of beveiligde zending.
Dit verzoek bevat de volgende stukken:
- identiteit en adres van de indiener
- minstens het adres van het gebouw/de woning waarop de vraag tot schrapping betrekking heeft
- de bewijsstukken die aantonen dat het gebouw geschrapt mag worden uit het leegstandsregister