Informeren, adviseren en begeleiden van inwoners met vragen rond wonen

Ham, Beringen, Tessenderlo en Leopoldsburg

Wat is een huurovereenkomst?

Een huurovereenkomst is een contract waarin de rechten en plichten van de huurder en de verhuurder worden vastgelegd. Huurovereenkomsten moeten altijd schriftelijk worden opgemaakt in een document dat de huurder en de verhuurder ondertekenen. In het huurcontract worden de overeengekomen huurprijs en eventuele extra kosten vastgelegd. Elke partij ontvangt een origineel exemplaar. Wil je weten wat een correcte huurprijs is voor de woning die je wilt huren, dan kan de huurschatter je hierbij helpen.

De bepalingen in de huurovereenkomst mogen niet in strijd zijn met de geldende regelgeving op het moment van ondertekening:

  • Voor huurovereenkomsten die gesloten zijn vóór 1 januari 2019 moet je rekening houden met de federale huurwet.
  • Voor huurovereenkomsten die gesloten zijn vanaf 1 januari 2019 voor een huurwoning in Vlaanderen, moet je rekening houden met het  Vlaams Woninghuurdecreet.

Als huurder heb je er alle belang bij om de huurovereenkomst goed na te lezen voor je het ondertekent. Zo vermijd je discussies tijdens de huurperiode of wanneer je de huurovereenkomst wilt opzeggen. Het is aan te raden om een standaardhuurovereenkomst te gebruiken. Deze vind je terug op verschillende websites voor huurders en verhuurders.

Teken nooit een huurovereenkomst zonder de woning vooraf gezien te hebben!

De verhuurder is verplicht om de huurovereenkomst binnen de 2 maanden na ondertekening samen met de plaatsbeschrijving te laten registreren bij het kantoor Rechtszekerheid (het vroegere registratiekantoor van de FOD Financiën) van de plaats waar het onroerend goed gelegen is.

Naar top