Informeren, adviseren en begeleiden van inwoners met vragen rond wonen
Beringen, Tessenderlo-Ham en Leopoldsburg
Wat is een huurwaarborg?
Bij het ondertekenen van het huurcontract moet je een bedrag betalen als garantie dat je het contract zal naleven en de woning in goede staat weer zal afleveren op het einde van de huurperiode. Die huurwaarborg beschermt de verhuurder tegen eventuele schade aangericht door de huurder.
Als de huurder zijn verplichtingen bij het einde van de huurovereenkomst is nagekomen, krijgt de huurder de waarborg en de interesten terug of loopt de persoonlijke borgstelling af.
Een huurwaarborg mag nooit cash betaald worden en mag nooit meer dan 3 maanden huur bedragen!
Huurders die moeilijkheden hebben om huurwaarborg te betalen, kunnen terecht bij het Vlaams Woningfonds voor een renteloze huurwaarborglening.
Er zijn verschillende vormen van huurwaarborg, deze mogen nooit gecombineerd worden:
Dit is een geblokkeerde bankrekening op naam van de huurder. De verhuurder heeft een voorrecht op het bedrag op deze rekening als de huurder zijn verplichtingen niet of onvoldoende nakomt.
Dit kan bijvoorbeeld een kapitalisatiebon of obligatie zijn bij een financiële instelling op naam van de huurder.
Huurders die moeilijkheden hebben om de huurwaarborg te betalen, kunnen terecht bij het OCMW. Deze kan een verzoek indienen bij een financiële instelling.
De huurder kan ook vragen dat iemand anders zich borg stelt voor zijn huurdersverplichtingen. Dat kan alleen als de verhuurder daarmee akkoord gaat. De borg moet instaan voor alle plichten van de huurder, zoals het betalen van huurschade en huurachterstand.