Informeren, adviseren en begeleiden van inwoners met vragen rond wonen

Ham, Beringen, Tessenderlo en Leopoldsburg

Waar moet ik op letten bij de zoektocht naar een huurwoning?

Elke woning die te huur wordt gesteld moet voldoen aan de minimale woningkwaliteitseisen.
Een goede indicatie hiervoor is het conformiteitsattest. Binnen ons werkingsgebied (Ham, Beringen, Tessenderlo en Leopoldsburg) is het conformiteitsattest echter enkel verplicht voor kamerwoningen. Andere indicaties zijn het ontbreken van een herstelvordering en een besluit ongeschikt-/onbewoonbaarheid. Dit alles kan je vrij raadplegen via Geopunt. In onderstaand instructiefilmpje zie je hoe je dit doet.

Opgelet: Indien de woning niet over een conformiteitsattest, herstelvordering of ongeschikt-/onbewoonbaarheidsbesluit beschikt is de staat van de woning ongekend! Dit wil niet noodzakelijk zeggen dat de woning al dan niet voldoet.

Het is belangrijk om te weten hoe energiezuinig de woning is die je wilt huren. In oudere woningen kunnen de energiekosten namelijk hoog oplopen. De energiescore op het EPC geeft je als mogelijke huurder een beeld over het energieverbruik. Een woning die te huur wordt gesteld moet beschikken over een geldig EPC. In elke advertentie of bekendmaking bij overdracht of verhuur van een woning moet minstens de energiescore of het energielabel vermeld worden. 

Elke officiƫle of publieke mededeling moet eveneens de huurprijs en extra kosten van het verhuurde pand vermelden. De geafficheerde huurprijs geldt niet als bindend.

Voor je veiligheid kijk je best ook na of de huurwoning uitgerust is met voldoende rookmelders. De verhuurder is immers verplicht om voldoende rookmelders te installeren.

Naar top