Informeren, adviseren en begeleiden van inwoners met vragen rond wonen

Ham, Beringen, Tessenderlo en Leopoldsburg

Heb ik een renovatieverplichting?

Beschikt de woning die je koopt over een energielabel E of F, dan heb je een renovatieverplichting. Dit houdt in dat je de woning binnen de 5 jaar na aankoop moet renoveren naar minimaal een energielabel D. Dit moet aangetoond worden aan de hand van een nieuw EPC. 

Het is echter slim om toekomstgericht te denken. Tegen 2050 moet élke woning of appartement beschikken over een energielabel A. Er zullen verstrengingen komen in 2028, 2035, 2040 en 2045. Daarom streef je bij een renovatie best naar energielabel A. 

Het renoveren naar een energielabel A is niet alleen goed voor het milieu, maar ook vriendelijk voor je portemonnee. Het zorgt namelijk voor een verlaging van je maandelijkse energiekosten. Daarnaast hechten potentiële kopers steeds meer belang aan de energie-efficiëntie en duurzaamheid. Een woning met energielabel A kan daarom aantrekkelijker zijn op de vastgoedmarkt. 

Als je een woning koopt die ongeschikt- of onbewoonbaar werd verklaard, dan heb je niet noodzakelijk een renovatieverplichting. Om een heffing te vermijden, is een renovatie echter aangewezen.

Naar top