Koolstofmonoxide, de stille moordenaar
Jaarlijks belanden meer dan 500 Vlamingen in het ziekenhuis nadat ze koolstofmonoxide, of kortweg CO, hebben ingeademd. De reden? Omdat CO een kleur-, reuk- en smaakloos gas is. Je merkt het pas op wanneer het te laat is. Daarom wordt het ook wel de stille moordenaar genoemd.
CO ontstaat bij onvolledige of slechte verbranding, als er onvoldoende zuurstof in de kamer is of bij een slecht onderhouden verwarmingstoestel. Het komt voor in de verbrandingsgassen van elke brandstof op basis van koolstof (hout, kolen, olie, gas, petroleum, …).
Bescherm jezelf tegen CO-gevaar in 4 stappen
- CONTROLEER Laat regelmatig je verwarmingsinstallatie controleren en onderhouden.
- VENTILEER Zorg 24u/24u voor een aanvoer van verse lucht via een ventilatiesysteem, ventilatieroosters, of een raam in kiepstand of op een kier.
- ALARMEER: bevestig een CO-melder aan het plafond in elke ruimte met een verbrandingstoestel en/of rookafvoerkanaal. Plaats ook een CO-melder in de leefruimte of slaapkamer zonder verbrandingstoestel, minimaal op schouderhoogte. Test de CO-melders regelmatig.
- REAGEER Wees aandachtig voor de symptomen van CO-vergiftiging en neem geen risico’s.
Wat moet je doen wanneer iemand een CO-vergiftiging heeft?
Voorkom dat je zelf slachtoffer wordt. Ga nooit zomaar binnen in een ruimte waar iemand bewusteloos ligt. Zet daarom volgende stappen alleen als dat kan zonder risico voor jouw eigen veiligheid:
- Zet ramen en deuren open.
- Schakel het verwarmingstoestel of warmwatertoestel uit dat (vermoedelijk) de oorzaak is.
- Evacueer iedereen naar buiten en bel de hulpdiensten.
- Als er slachtoffers zijn die niet meer ademen: begin met reanimatie.
- Als er slachtoffer zijn die wel nog ademen maar bewusteloos zijn: leg ze op hun zij. Bel 112. Vertel er zeker bij of er slachtoffers zijn en of die bewusteloos zijn.
Meer informatie over CO? www.antigifcentrum.be en www.koolstofmonoxide.be Meer informatie over gezond binnen? www.gezondbinnen.be