Bezit je drie of meer woningen en denk je eraan om die te verhuren? Dan kun je die aanbieden om geconventioneerd te verhuren. Als verhuurder kun je zo rekenen op heel wat voordelen.
Wat zijn de voordelen van geconventioneerde verhuur?
1. Zeker rendement en financiële voordelen
Je hebt recht op een subsidie: je krijgt een subsidie per sociale en/of geconventioneerde huurwoning (budgethuurwoning). Dit is 40% van de markthuurprijs van de sociale huurwoning of 30% van die van de geconventioneerde huurwoning.
De geconventioneerde huurschatter bepaalt de markthuurprijs. Die wordt berekend op basis van locatie, het EPC-label, het aantal slaapkamers, de beschikbare woonoppervlakte, … Als eigenaar ontvang je 15% méér dan de markthuurprijs, dankzij de subsidie. Een gedeelte van die subsidie moet je als korting verlenen op de markthuurprijs, vandaar het verschil.
Als je de woningen aanbiedt voor sociale verhuur heb je bovendien recht op een verminderde onroerende voorheffing en een verminderd btw-tarief.
2. Zorgeloos verhuren
Je kan een woonmaatschappij of een andere verhuurorganisatie de woningen laten verhuren in jouw plaats. Zo ben je elke maand zeker van huurinkomsten. Alle administratie en communicatie met de huurders neemt deze organisatie dan ook op zich.
3. Investeren met een hart voor de maatschappij
Heel wat mensen kunnen niet sociaal huren omdat ze te veel verdienen. Toch is betaalbaar huren op de private huurmarkt voor hen niet gemakkelijk. Door je woningen geconventioneerd te verhuren, help je deze mensen mee aan een betaalbare, kwalitatieve huurwoning.
Wat zijn de voorwaarden?
Er zijn wel wat voorwaarden om de woningen in je project voor geconventioneerde verhuur beschikbaar te stellen. Zo moet het gaan om nieuwbouw, een gedeeltelijke of grondige renovatie. Bij die laatste worden de EPC-labels vergeleken: elke woning moet minstens EPC B hebben. Ook kan je pas vanaf 3 woningen of appartementen geconventioneerd verhuren.
Hoe kan je een woonproject aanmelden?
Je woonproject voor geconventioneerde verhuur aanmelden als verhuurder kan in enkele stappen:
- Je kan aankloppen bij de woonmaatschappij van de stad of gemeente waar de panden gevestigd zijn. Zij kunnen voor jou de verhuring opvolgen en gaan ook voor jou op zoek naar de huurder via het Woningportaal. Via dat portaal stellen burgers zich kandidaat voor een specifiek pand.
- Je kan ook zelf verhuren via het Woningportaal. Dan betaal je geen extra kosten, maar sta je wel zelf in voor alle administratie.
- Je kan de woning verhuren aan een vzw, een instelling van openbaar nut of een erkende sociale onderneming.
Meer informatie?
Meer informatie vind je op www.vlaanderen.be/geconventioneerdverhuren
De woonmaatschappij in Limburg? Wonen in Limburg! www.wil.be