Informeren, adviseren en begeleiden van inwoners met vragen rond wonen

Ham, Beringen, Tessenderlo en Leopoldsburg

Huurderssyndicaat Limburg

Gepubliceerd op  vrijdag 6 sep 2024 om 10:36 uur
Het Huurderssyndicaat Limburg beschouwt huuradvies als een kans om huurders bij te staan bij hun problemen die ze ervaren op de huurmarkt. Tijd om kennis te maken met Morena Kasa, coördinator van Huurderssyndicaat Limburg.

Waarom komen huurders naar het Huurderssyndicaat? 


“Alle huurders kunnen bij ons terecht voor juridisch advies over hun woonsituatie of hun huurcontract. Wij bekijken samen hun rechten en de plichten, staan hen bij door de regelgeving helder uit te leggen en adviseren welke stappen zij kunnen nemen. We maken brieven op voor huurders of verwijzen hen door. De meest gestelde vraag is wie verantwoordelijk is voor een bepaalde herstelling. Vragen over opzeggingsmogelijkheden, de huurwaarborg, de afrekening van kosten en lasten en over huurschade zijn ons ook absoluut niet vreemd.”

Welke rechten en plichten hebben huurders?

 
“Een huurder heeft 2 belangrijke plichten: de huur tijdig betalen en de huurwoning goed onderhouden. Dat betekent onder meer dat de huurder herstellingen moet uitvoeren als hij deze zelf veroorzaakte. Gaat het over gebreken die niet ten laste liggen van de huurder, dan is het belangrijk dat de huurder dat laat weten aan de verhuurder, zodat die de herstelling op zich kan nemen. De huurder heeft ook rechten. Zo is de verhuurder verplicht om een woning aan te bieden die aan de minimale woningkwaliteitsnormen voldoet. Daarnaast mag de verhuurder niet zomaar binnenvallen en kan hij maar op specifieke momenten het huurcontract beëindigen.”

Hoe werkt het Huurderssyndicaat?


“Na afspraak kunnen huurders maandagnamiddag of donderdagvoormiddag naar het stadhuis komen, waar een adviseur van het Huurderssyndicaat aanwezig is. We staan ook ter beschikking van de gemeentelijke diensten en ijveren voor een sociaal lokaal woonbeleid en een concrete invulling op het recht op wonen. Onze organisatie zet in op positief samenwerken met de woonmaatschappij Wonen in Limburg en de verschillende immobiliënmakelaars.”

Hoe word je lid?

“Het is aangewezen om langs te komen met je huurovereenkomst. Je maakt een afspraak via onze website. Als dat niet lukt, kan de huurder telefonisch een afspraak maken. In Hasselt zijn er ook vrije spreekuren (maandag tussen 16.00 en 18.00 uur). Voor 20 euro kan je dan een heel jaar lang bij ons terecht met vragen en ontvang je 4x per jaar het magazine ‘Huurdersblad’.“

Tip 1: Zit je als huurder met twijfels? Contacteer dan zo snel mogelijk het Huurderssyndicaat! 

Tip 2: Meld alles steeds schriftelijk! Zo heb je bewijs dat je aan de meldingsplicht hebt voldaan. Maak je telefonische afspraken? Zet deze nadien nog even op mail waarin je de inhoud van het gesprek herhaalt en eventueel ook de belofte die gedaan werd.

Tip 3: Heb je een gezin met 2 of meer kinderen of met een persoon met een handicap en ben je huurder? Dan kan je een korting aanvragen op de onroerende voorheffing. Dit kan tot enkele honderden euro’s per jaar opleveren.

Meer info? 

www.huurderssyndicaat.be

Naar top