Informeren, adviseren en begeleiden van inwoners met vragen rond wonen

Ham, Beringen, Tessenderlo en Leopoldsburg

Rookmelders redden levens

Gepubliceerd op  woensdag 24 apr 2024 om 10:46 uur
Rookmelders zijn van levensbelang. Ze kunnen helpen om snel een brand te detecteren en mensen tijdig te waarschuwen zodat ze veilig kunnen vluchten. Daarnaast kunnen rookmelders grote schade aan een woning voorkomen.

Sinds 2020 is een branddetectiesysteem of een rookmelder op élke bouwlaag in de woning verplicht.   

Als er brand uitbreekt wanneer je slaapt, dan heb je zeer weinig kans om op tijd wakker te worden. In je diepe slaap ruik je  immers de rookontwikkeling niet. De rook en de brand zullen zich bijgevolg snel kunnen verspreiden en je verstikken.  

In huurwoningen is de verhuurder verplicht rookmelders te plaatsen in de woning. Als er geen rookmelders aanwezig zijn, dan is het belangrijk om de verhuurder hierop aan te spreken. Als huurder is het belangrijk om te controleren of deze nog goed werken en of de batterijen aan vervanging toe zijn. Dat kan je eenvoudig doen via de testknop op het toestel. Een rookmelder met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van 10 jaar wordt aangeraden omdat je bij deze geen  batterijen hoeft te vervangen. 

Verder is het ook belangrijk om rookmelders op een juiste positie te plaatsen. Zo moet er op elke bouwlaag van de woning minstens één hangen, bij voorkeur bij technische installaties of in een vluchtroute en centraal in de ruimte. Een kelder of zolder wordt als bouwlaag beschouwd indien er een technische installatie of een directe toegang aanwezig is die normaal en onmiddellijk te betreden is, vb. een vaste trap. 

Wist je dat er ook rookmelders bestaan voor doven en slechthorenden? Deze werken met felle lichtflitsen en/of een trilplaat die ingeschakeld wordt in geval van nood.  

Tip! Neem de locatie van de rookmelders op in de plaatsbeschrijving van de woning bij intrede. 

Naar top