De onroerende voorheffing is een belasting die een eigenaar van een gebouw jaarlijks moet betalen. Deze voorheffing wordt berekend op basis van een fictief inkomen, het kadastraal inkomen, dat overeenstemt met de gemiddelde jaarlijkse netto-huurwaarde dat het gebouw zijn eigenaar zou opbrengen.
De laatste update van het kadastraal inkomen gebeurde in 1 januari 1975, wat maakt dat dit niet altijd de juiste waardering van een gebouw is.
Aangezien de eigenaar belastingplichtig is, kan hij uiteraard een vermindering van de onroerende voorheffing aanvragen. Maar ook de huurder kan recht hebben op een vermindering van de onroerende voorheffing. Sommige verminderingen worden namelijk toegekend op basis van de bewoner van het gebouw.
Aangezien de huurder zelf geen onroerende voorheffing betaalt, zal de vermindering eerst toegekend worden aan de eigenaar-verhuurder. De eigenaar-verhuurder moet de vermindering verrekenen met de maandelijkse huurprijs of rechtstreeks uitbetalen aan de huurder.
Vermindering onroerende voorheffing voor ≥ 2 gezinsbijslaggerechtigde kinderen
De vermindering geldt voor eigenaars en voor huurders. Deze vermindering wordt toegekend indien er minstens 2 bijslaggerechtigde kinderen op het adres zijn gedomicilieerd binnen hetzelfde gezin op 1 januari van het aanslagjaar. De vermindering kan over beide ouders verdeeld worden als er gedeelde huisvesting door co-ouderschap is.
De vermindering voor gezinsbijslaggerechtigde kinderen is een forfaitair bedrag Het uiteindelijke bedrag is afhankelijk van de provinciale en gemeentelijke opcentiemen. Bereken zelf je voordeel via Vlaams Belastingsportaal.
Ook bij co-ouderschap blijft de voorwaarde bestaan dat er minstens twee kinderen op het adres van de woning gedomicilieerd moeten zijn!
Vermindering voor personen met een handicap.
Deze vermindering geldt voor huurders of eigenaars met inwonende gezinsleden met een handicap. De handicap slaat op minstens één van volgende:
- Een invaliditeit van minstens 66%.
- Een vermindering van het verdienvermogen tot 1/3e minder.
- Een vermindering van de zelfredzaamheid van minimaal 9 punten.
En moet vastgesteld zijn voor de leeftijd van 65 jaar.
De vermindering voor een persoon met een handicap is een forfaitair bedrag. Hoeveel de vermindering voor jou persoonlijk bedraagt, kan je makkelijk uitrekenen via Vlaams Belastingsportaal.
Vermindering van onroerende voorheffing voor oorlogsslachtoffers
Deze vermindering is mogelijk voor huurders of eigenaars die voldoen aan de voorwaarden die Vlaanderen heeft gesteld aan oorlogsslachtoffers en bedraagt 20%. Deze vermindering kan niet gecombineerd worden met vermindering voor een persoon met een handicap. Je krijgt altijd de voordeligste vermindering.
Vermindering voor een bescheiden (nieuwbouw) woning
Eigenaars die zelf gedomicilieerd zijn in een bescheiden woning kunnen mogelijks aanspraak maken op een vermindering van de onroerende vergoeding. De vermindering bedraagt 25% en in geval van een nieuwbouw woning tot zelfs 50%.
Houd er rekening mee dat als je eigenaar of mede-eigenaar bent van meerdere onroerende goederen, je mogelijks niet in aanmerking komt voor deze vermindering!
Vermindering voor energiezuinige gebouwen
Deze vermindering kan worden aangevraagd door eigenaars, voor een al dan niet bewoond gebouw. De vermindering voor energiezuinige gebouwen kan toegekend worden voor nieuwbouw, voor verbouwingen die gelijkgesteld zijn met nieuwbouw en voor gebouwen die een ingrijpende energetische renovatie ondergaan. Het E-peil bepaalt of een gebouw energiezuinig is of niet en het bedrag van de vermindering.
Hier zijn enkele toekenningsvoorwaarden aan verbonden.
Proportionele vermindering voor leegstaande gebouwen
Als een niet gemeubileerde woning tijdens het aanslagjaar minstens 90 dagen onvrijwillig leeg heeft gestaan, kan je, als eigenaar, een proportionele vermindering van de onroerende voorheffing aanvragen. Dit kan bv. in geval van verbouwingen, afbraak, ….Deze vermindering moet je elk jaar opnieuw aanvragen. Om deze proportionele vermindering te krijgen dien je echter bewijzen aan te leveren zoals bv. een leegstandsakte van de gemeente.
Vermindering voor woningen die worden verhuurd aan de woonmaatschappij
Ben je eigenaar en verhuur je aan de woonmaatschappij, dan geniet je van een verlaagd tarief. Dit verlaagd tarief wordt enkel toegekend in geval van tijdige melding, aan de Vlaamse Belastingdienst. Deze melding moet uiterlijk 31 maart van het aanslagjaar gebeuren en zal de woonmaatschappij voor jou doen.