Als verhuurder mag je de huurprijs één maal per jaar, op de verjaardag van de inwerkingtreding van de overeenkomst, indexeren. Deze indexatie vindt plaats op basis van het gezondheidsindexcijfer van de maand die voorafgaat aan de maand van de verjaring van de inwerkingtreding.
Vanaf oktober 2023 geldt er een correctiefactor voor de indexatie van huurwoningen zonder EPC of met een label D, E en F.
Je kan een herziening van de huurprijs vragen op het einde van een 3-jarige periode ofwel op elk moment wegens de uitvoering van energiebesparende maatregelen.
Om geldig te zijn moet de aanvraag gebeuren tussen de 9de en de 6de maand voor het einde van die periode. Indien de huurder niet akkoord gaat, kan je je richten tot het vredegerecht.
In geen geval kan deze herziening plaatsvinden omdat het pand in overeenstemming werd gebracht met de minimale kwaliteitseisen uit de Vlaamse Codex Wonen.
Als de woning dringende herstellingen nodig heeft, die niet kunnen wachten tot na het einde van de huurovereenkomst, moet de huurder deze werken toestaan, ook als ze voor ongemakken zorgen of een deel van de woning onbruikbaar maken.
Je hebt het recht het goed te betreden op overeengekomen tijdstippen om je er van te vergewissen of de huurder zijn verbintenissen nakomt.
Maak hiervoor correcte afspraken met de huurder. Indien de huurder weigert jou de toegang te verlenen, kan je je richten tot het vredegerecht.
Hoewel je als verhuurder zelf mag kiezen aan wie je jouw woning verhuurt, mag je onder geen beding discrimineren op basis van bijvoorbeeld huidskleur, handicap, geslacht, burgerlijke staat, geaardheid of vermogen. Geef discriminatie géén kans en kijk hieronder wat je wel of niet mag vragen. Meer info over discriminatie vind je terug op VMRI.
Wel vragen | Niet vragen |
Identiteit Woonplaats Hoogte van het inkomen | Aard/bron van het inkomen (bv. uitkering) Gezondheidstoestand Gerechtelijk verleden |
Niet alleen het discrimineren, maar ook de opdracht geven om te discrimineren is verboden. Als je aan een vastgoedmakelaar vraagt om bepaalde personen te weigeren, maken jullie je beide schuldig aan discriminatie.
In sommige gevallen kan een verschil in behandeling op basis van de beschermde criteria worden gerechtvaardigd. De rechtvaardiging moet op objectieve elementen gebaseerd zijn en redelijk blijven.
Het is bijvoorbeeld geen discriminatie wanneer je weigert om een kleine studio te verhuren aan een kandidaat-huurder met een grote assistentiehond. Een rechtvaardiging is niet mogelijk voor verschillen in behandeling op grond van etnische of nationale afstamming, vermeend ras, huidskleur en afkomst.